Radar logo

Een zogeheten refurbished smartphone biedt in tegenstelling tot een nieuwe mobiele telefoon geen garantie dat het om deugdelijk toestel gaat. Dit schrijft het televisieprogramma Radar op haar website. Recent oordeelde Kifid nog dat een verzekeraar een ‘tweedehands’ toestel mag aanbieden ter vervanging van een beschadigde smartphone.

 

Radar: Tweedehands smartphone biedt minder zekerheid

In het artikel wijst Radar erop dat de markt voor refurbished telefoons, gebruikte toestellen die weer als nieuw zijn gemaakt, enorm is gegroeid. In 2015 werden er wereldwijd 81 miljoen gerenoveerde telefoons verkocht. Naar verwachting is dit in 2020 opgelopen tot 223 miljoen.

 

Beschadigde accu

En daar zijn volgens het televisieprogramma risico’s aan verbonden voor de consument die zo’n toestel krijgt aangeboden. “Als je een nieuwe telefoon koopt, kun je er van uit gaan dat het om een kwalitatief goed product gaat. En anders kun je altijd nog terugvallen op de garantie. Bij een refurbished telefoon heb je deze zekerheid niet altijd. De telefoon die jij overneemt kan een toestel zijn dat na aanschaf retour is gestuurd, maar het kan ook gaan om een telefoon dat al een langere tijd intensief is gebruikt. (…) Een smarthpone die er mooi uitziet kan bijvoorbeeld een beschadigde accu hebben.”

 

Vervangingswaarde geldt

Ook verzekeraars van smarthpones bieden refurbished telefoons aan ter vervanging van beschadigde toestellen. Een klant die hier onlangs tegen in verweer kwam bij Kifid kreeg nul op rekest van het klachteninstituut. De commissie wees erop dat een toestelverzekering een schadeverzekering is waarbij de vervangingswaarde geldt tenzij anders vermeld in de verzekeringsovereenkomst’. Het vervangende apparaat moet naar staat en eigendom gelijkwaardig zijn; dat hoeft dus geen nieuw toestel te zijn.

Eerste publicatie door Robert Paling op 11 aug 2017

Geef een reactie

*
*

*

code

Required fields are marked *