Dankzij een crowdfundingsactie van een anonieme bezoeker hebben honderden kinderen tijdens de bloedhete afgelopen dagen toch kunnen genieten van de verkoeling op waterspeeltuin Aquapark Splash in Hellevoetsluis. De exploitant zat met de handen in het haar nadat zijn onverzekerbare park eerder deze maand door storm flink beschadigd raakte. Volgens verzekeraar Delta Lloyd maakt onder meer de kwetsbaarheid van de plastic speeltoestellen dat het niet om een verzekerbaar ‘onzeker voorval’ gaat.
Crowdfunding helpt onverzekerbare exploitant waterspeeltuin uit de brand
Tijdens een storm op 6 juni raakten meerdere speeltoestellen in het waterpark, gelegen in het Haringvliet bij Hellevoetsluis, lek of gescheurd. Ook de steigers naar het park, het grootste in zijn soort in Nederland, braken in stukken. “In een uur tijd zag ik alles waar ik de afgelopen jaren aan had gewerkt en in had geïnvesteerd aan stukken getrokken worden”, vertelt exploitant/eigenaar Erik Hazelzet.
Nul op rekest
Hij zag zichzelf ook direct geconfronteerd met een ander probleem. Het attractiepark is volgens hem niet te verzekeren tegen stormschade. Ook zijn eigen verzekeraar biedt hier geen dekking voor op de polis. “Ik ben bij Delta Lloyd verzekerd tegen brand en diefstal, niet tegen vandalisme en storm.” Ook een stuk of acht andere verzekeraars die voor de opening van het park werden benaderd door Hazelzets verzekeringsadviseur UMG gaven wat dat betreft nul op rekest. Er werd zelfs geopperd dat hij maar met het risico naar de assurantiebeurs moest gaan.
Stormschade en vandalisme
“Bij de enkele partij die wel dekking biedt, worden premies zo hoog dat het niet meer rendabel is. Als exploitant van een waterspeeltuin moet je het in Nederland echt hebben van drie zomermaanden per jaar terwijl je verzekering het hele jaar doorloopt. Het is een probleem waar ook collega-exploitanten last van hebben. Het maakt het ook lastiger om überhaupt in deze sector te ondernemen, omdat eigenaren van de locatie waar jij met je park wil gaan liggen een verhoogde aansprakelijkheid van je verlangen.”
Crowdfundingactie
Even zag het er naar uit dat Hazelzet zijn park vaarwel kon zeggen. Een crowdfundingsactie, opgezet door een paar anonieme klanten bracht echter al snel 20.000 euro op, waarmee de ergste schade gerepareerd kon worden. Ik heb uiteraard meer schade, want het park is ook anderhalve week noodgedwongen dicht geweest, maar ik ben in ieder geval blij dat ik deze week weer open kon.”
Zeer kwetsbaar
Delta Lloyd laat in een reactie weten dat het niet op individuele cases in gaat. Wel erkent woordvoerder Peter Hofland dat de verzekeraar in zijn algemeenheid dit soort objecten niet verzekert voor het storm en/of vandalismerisico. “De opblaasbare plastic speeltoestellen in dergelijke waterparken zijn vervaardigd van zeer lichte materialen (rubber/plastic) en daardoor zeer kwetsbaar. Omdat dergelijke objecten in de open lucht, bijvoorbeeld in een speelvijver van een recreatiepark, liggen hebben de natuurelementen vrij spel. Hierdoor is de kans op stuk waaien zeer reëel.”
Geen onzeker voorval
Ook het vandalismerisico van verloren gaan of beschadigd raken van het object door willekeurig welke oorzaak is geen gedekte gebeurtenis op een brandverzekering van Delta Lloyd. Hofland: “Binnen onze brandvoorwaarden bieden wij schade door vandalisme, maar dat is uitsluitend na wederrechtelijk binnendringen. Gezien de kwetsbaarheid van dergelijke objecten is het beschadigd raken / het verloren gaan als gevolg van storm of vandalisme geen onzeker voorval. Dit laatste vormt de basis van verzekeren.”