Eufin Financieel Nieuws

Met de inauguratie van Donald J. Trump krijgt de Republikeinse Partij naast het presidentschap ook de meerderheid in het Amerikaanse Congres. Daarmee kan de partij de zes jaar durende patstelling doorbreken met mogelijk diverse economische beleidsveranderingen tot gevolg. Philip Marey, senior VS strateeg bij de Rabobank heeft de verwachte impact van Trump op de economie beschreven.

Investeringen in infrastructuur
De plannen van President Trump om meer te investeren in de infrastructuur kunnen de economische groei stimuleren, maar het zal enige tijd kosten voordat de effecten zichtbaar zijn. Het kost namelijk tijd om de investeringsplannen te implementeren en het kan nog even duren voordat de investeringen leiden tot hogere economische groei.

Belastingverlaging versus overheidsschuld
Belastingverlagingen kunnen leiden tot hogere economische groei, maar door de daling in de belastinginkomsten van de overheid zal het begrotingstekort oplopen en tot een hogere overheidsschuld leiden. Daarmee komt de houdbaarheid van de overheidsschuld op de lange termijn onder druk te staan.

Vermindering regelgeving
Het verminderen van de regelgeving voor bedrijven kan het ondernemersklimaat verbeteren, met name voor het midden- en kleinbedrijf waar de toegenomen regelgeving een belangrijk obstakel is geworden de afgelopen jaren.

Bemoeienis investeringsplannen
Daarentegen kan de bemoeienis van President Trump met de investeringsplannen van individuele bedrijven het ondernemersklimaat verslechteren. Als weloverwogen lange termijn beslissingen tot politieke tegenmaatregelen kunnen leiden wordt het lastiger voor bedrijven om te investeren.

Protectionistische maatregelen zonder goedkeuring Congres
De president heeft verregaande bevoegdheden op het gebied van internationale handel en kan protectionistische maatregelen nemen zonder dat daarvoor goedkeuring van het Congres nodig is. Het handelsbeleid van Trump is op dit moment vooral gericht op Mexico en China, maar ook Europa kan aan de beurt komen.

Geef een reactie

*
*

Required fields are marked *