Vraagteken

Dynamiet Nederland en medewerkers van LVB Networks, dat de pr verzorgt voor het Bureau Krediet Registratie (BKR), ruziën over de domeinnaam dynamiet.nl. Die site waarschuwde voor “dure bemiddelaars” zoals Dynamiet, dat mensen helpt van kredietregistraties af te komen. Het BKR ligt met Dynamiet in de clinch. De LVB-medewerkers beheerden de website naar eigen zeggen op persoonlijke titel. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC Handelsblad.

 

‘Medewerkers pr-bureau BKR zitten bemiddelaar Dynamiet dwars met schimmige site’

Dynamiet Nederland helpt mensen om van hun onterechte of oude BKR-registratie af te komen. Door het strenge registratiebeleid van de BKR kunnen sommige mensen geen hypotheek krijgen, ook al is hun schuld al jaren afgelost. Zelfs een oude achterstallige betaling bij H&M kan ertoe leiden dat huizenkopers bot vangen bij een hypotheekaanvraag.

 

Verontruste Particulieren

BKR vindt de werkwijze van Dynamiet niet prettig, en maakte de regels om kredietregistraties te verwijderen strenger. De bemiddelaar kreeg afgelopen maanden echter ook tegenwerking uit schimmiger hoek, schrijft NRC Handelsblad. Vanaf de domeinnaam dynamiet.nl waarschuwde een groep die zich ‘Verontruste Particulieren’ noemde tegen bemiddelaars als Dynamiet. De site verschijnt bovenaan in Google als je zoekt op ‘bkr verwijder’ of ‘dynamiet bkr’, aldus de krant. De website van Dynamiet Nederland zelf is dynamietnederland.nl en was door deze concurrent lastiger te vinden.

 

Privé-initiatief

De domeinnaam was geregistreerd onder een dekmantel op een vals adres en met fictief telefoonnummer, maar NRC achterhaalde dat achter dynamiet.nl Mark Boeijen en Richard van Berkel, twee directeuren van LVB Networks uit Amersfoort, schuilgingen. En LVB is het pr-bureau dat werkt in opdracht van BKR. Van Berkel zegt tegen de krant dat BKR niets te maken heeft met de site. Dynamiet.nl zou een initiatief zijn van mensen “die vanuit hun vrijwilligerswerk of achtergrond betrokken zijn bij de schuldhulpverlening”.

 

De krant noemt het opvallend dat Van Berkel de site als een privé-initiatief beschouwt. Er zou veel geld in gestoken zijn. Eerst om de domeinnaam te kunnen registreren, daarna om hoog in de lijst met Google-advertenties te komen. Dynamiet Nederland betaalde circa €10.000 per maand aan Google. Volgens NRC is het “aannemelijk dat de Verontruste Particulieren minimaal een vergelijkbaar bedrag of zelfs meer dan Dynamiet spendeerden”.

 

Rechtszaak

Op dit moment verwijst de website dynamiet.nl overigens door naar Dynamiet Nederland. De beheerder van Nederlandse domeinnamen SDIN heeft afgelopen weekend de site uit de lucht gehaald. De World Intellectual Property Organization oordeelde namelijk in juli al dat de ‘Verontruste Particulieren’ de “verwarringwekkende” site moesten overdragen aan Dynamiet Nederland. Ze zouden de activiteiten van de bemiddelaar verstoren. In september dient in Den Haag een rechtszaak waarin Van Berkel en de andere ‘verontruste particulieren’ hun domeinnaam terugeisen.

Geef een reactie

*
*

*

code

Required fields are marked *