huis-hypotheek-puzzel-272x181

Meer dan 6 op de 10 nieuwe hypotheken worden momenteel afgesloten zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat blijkt uit een marktanalyse van Hypotheekshop. De meeste aanbieders richten zich op dit moment op het niet-NHG-segment.

 

Minder dan 40% nieuwe hypotheken gesloten met NHG

Volgens Hypotheekshop heeft in de eerste helft van 2017 een gedeeltelijke verschuiving plaatsgevonden naar een rentevaste periode van 20 jaar. Twee à drie jaar geleden was 10 jaar vast met NHG nog de dominante rentevaste periode, aldus het onderzoek. Dat stelt bovendien dat op dit moment meer dan 60% van de nieuwe hypotheken wordt gesloten zonder NHG.

 

De NHG-grens is sinds 1 januari 2017 vastgesteld op de waarde van de gemiddelde koopsom (€245.000). In 2016 noteerde het Waarborgfonds Eigen Woningen een daling van het aantal NHG-hypotheken. In 2012 werd 86% van de hypotheken binnen de NHG-grens ook met die garantie afgesloten. Vier jaar later was dat percentage gedaald naar 74%.

 

Omgekeerde trend

Volgens Hypotheekshop richten de meeste hypotheekaanbieders zich op het niet-NHG-segment van de markt. De adviseur noemt dat verrassend. “Veel van de nieuwe geldverstrekkers die de afgelopen jaren actief zijn geworden op de Nederlandse hypotheekmarkt vonden immers met name het veilige NHG-segment daarbij aantrekkelijk. Er is op dit ogenblik zelfs een omgekeerde trend zichtbaar waarbij nieuwe partijen als Reaal, VENN en Hypotrust Elan Plus alleen nog hypotheken zonder NHG aanbieden.”

Geef een reactie

*
*

Required fields are marked *