Eigenlijk is op kamers gaan ook een vorm van samenwonen. Dat geldt zeker als je in een studentenhuis gaat wonen. Op kamers gaan heeft natuurlijk financiële gevolgen. En dan hebben we het niet alleen over de huur die je moet betalen.

Om daar toch mee te beginnen: zorg ervoor dat je niet te veel betaalt. Kamers zijn schaars en daar willen huisjesmelkers wel eens munt uit slaan. Gelukkig heeft de overheid regels opgesteld om de hoogte van de huur te kunnen bepalen. Op deze website kun je controleren of de huurprijs van jouw kamer klopt.

Huurtoeslag
Helaas kun je geen huurtoeslag krijgen als je op kamers woont. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je woning een eigen toegangsdeur, woonkamer, douche en keuken hebben. Heb je dat toch, bijvoorbeeld omdat je een appartement huurt en daar samen met vrienden en/of vriendinnen woont? Dan kun je hier een proefberekening doen.

Inboedelverzekering
Zelfs als je je kamer hebt ingericht met tweedehands meubels en ‘krijgertjes’, is de waarde van je spullen toch vaak hoger dan je zou denken. Elektronica zoals een laptop, tablet, smartphone, een PlayStation en AirPods maken dat je inboedel toch al een snel een aardig bedrag waard is. En wat dacht je van dure merkkleding?

Een inboedelverzekering is dan geen overbodige luxe. En misschien moet je meteen ook een buitenshuisdekking afsluiten. Dan zijn die dure apparaten ook verzekerd als er onderweg iets gebeurt.

Eigen zorgverzekering vanaf je achttiende
Wist je trouwens dat je vanaf je achttiende tenminste één verzekering zelf moet afsluiten? Tot je meerderjarig wordt, ben je voor zorgkosten verzekerd op de polis van je ouders. Daarna moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Die moet ingaan op de eerste dag van de maand na jouw 18e verjaardag. Als je op 7 augustus achttien bent geworden, moet je dus vanaf 1 september zelf een zorgverzekering hebben.

Zorgtoeslag
Als je moet betalen voor je zorgverzekering, heb je in principe ook recht op zorgtoeslag. Of je die krijgt, hangt onder andere af van je maandinkomen. Maximaal krijg je ruim € 100 per maand terug (2020). Zorgtoeslag kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Of maak hier vast een proefberekening.

Wettelijke Aansprakelijkheid
Of je nu thuis woont of niet, zolang je studeert ben je voor de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) meestal meeverzekerd op de polis van je ouders. Je moet dan wel jonger zijn dan 27 jaar. Studeer je niet of ben je al 27, dan is het verstandig om zelf zo’n WA-verzekering af te sluiten. Mocht er per ongeluk iets gebeuren door jouw schuld, dan wordt de schade vergoed.

Meer weten?
Heb je vragen over dit artikel of over de verzekeringen die je nodig hebt als je op jezelf gaat wonen? Neem dan even contact met me op. Als een Erkend Financieel Adviseur help ik je graag om de zaken op een rij te zetten.

Geef een reactie

*
*

*

code

Required fields are marked *