In het eerste kwartaal van 2018 legden huizenkopers gemiddeld € 51.321 aan eigen geld in. Dat is 16% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek naar de cijfers van ruim 1.500 Nederlanders die via Knab een hypotheek hebben afgesloten.

 

Starter steekt gemiddeld € 27.821 eigen geld in eerste huis.

Volgens Knab is de stijging van de inleg van eigen geld te danken aan aan de stijgende huizenprijzen en de nieuwe verstrekkingsnormen op grond waarvan er vanaf dit jaar een maximale LTV van 100% geldt. “Alle bijkomende kosten moeten dus uit eigen zak worden betaald.”

 

Starters en doorstromers

Degenen die voor het eerst een huis kopen leggen gemiddeld € 27.821 in. Een stuk minder dan de doorstromers op de markt die gemiddeld € 74.222 eigen geld meebrengen. Dat grote verschil valt te verklaren door de overwaarde van het oude huis die mee wordt genomen naar het nieuwe huis.

 

Duurdere huizen

Uit het onderzoek van Aegon-dochter Knab blijkt ook dat hoogte van het aankoopbedrag van invloed is op de gemiddelde eigen inleg. Huizen tussen de 2 en 3 ton worden gefinancierd met gemiddeld 10% van het aankoopbedrag. Bij huizen tussen de 4 en 5 ton is dat al 18%.

 

Eerste publicatie door Robert Paling op 28 mei 2018

Geef een reactie

*
*

Required fields are marked *