vereniging eigen huis

Huizenbezitters- en kopers hebben weinig vertrouwen in bankiers, makelaars, hypotheekadviseurs en verzekeraars. Dat blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar het imago van beroepsgroepen rondom wonen. Slechts 8% vertrouwt zijn hypotheekadviseur. Het vertrouwen in verzekeraars en makelaars ligt nog lager: 6%. Bankiers zitten er met 7% precies tussenin.

 

Vereniging Eigen Huis: ‘Woningbezitters vinden adviseurs niet te vertrouwen’

Daarmee scoren deze beroepsgroepen lager dan bijvoorbeeld politici en autoverkopers (allebei 10%). Alleen bemiddelaars in energiecontracten (5%)  en projectontwikkelaars (4%) doen het nog slechter in de ogen van Nederlanders.

 

Zelfde niveau als 2013

Het vertrouwen in adviseurs en verzekeraars is de afgelopen vier jaar niet gestegen. In 2013 voerde Vereniging Eigen Huis (VEH) ook al een imago-onderzoek uit naar verschillende beroepsgroepen. Ook toen had slechts 8% vertrouwen in hypotheekadviseurs en 6% in verzekeraars. Makelaars stonden er vier jaar geleden nog iets beter op. In 2013 kreeg die beroepsgroep het vertrouwen van 11% van de Nederlanders.

 

Verplegers krijgen meeste vertrouwen

In het imago-onderzoek nam VEH ter vergelijking ook andere beroepsgroepen mee. Verplegers en verpleegsters scoren het hoogst: 85% van de ondervraagden vertrouwt de handen aan het bed. Op plek 2 en 3 staan huisartsen (77%) en basisschoolleraren (71%). Het vertrouwen in notarissen groeide in vier jaar tijd met 9 procentpunten naar 46%.

 

Beroepen die na het kopen van een eigen woning vaak worden ingeschakeld, scoren volgens Eigen Huis stukken beter dan de adviesbranche. De helft van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in elektriciens (57%), timmermannen (56%), cv-monteurs (47%), loodgieters (46%) en schilders (46%).

 

VEH ondervroeg voor het onderzoek 666 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De resultaten zijn volgens de vereniging representatief voor de Nederlandse bevolking.

 

Eerste publicatie door Paul de Kuyper op 28 jul 2017

Geef een reactie

*
*

Required fields are marked *