Klijnsma staats secretaris

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil een verplichte pensioenvoorziening zzp’ers, met een opt-out. Dat zegt ze in een interview met Het Financieele Dagblad. Wat haar betreft hoeven zelfstandigen die aantoonbaar voldoende sparen voor hun pensioen niet mee te doen.

Klijnsma: ‘Verplicht pensioen voor zzp’er, tenzij die voldoende spaart’
Klijnsma kijkt in het FD terug op haar kabinetsperiode. Ze zegt dat ze graag een volwaardige pensioenvoorziening voor iedereen, inclusief zzp’ers, van de grond had willen krijgen. Ze erkent dat zzp’ers “die uit volle overtuiging een eigen bedrijf hebben en een vermogen houden” niet zitten te wachten op een verplicht pensioen. Daarom ziet ze wel wat in een opt-out voor ondernemers die aantoonbaar voldoende sparen voor hun pensioen. De rest moet verplicht meedoen. “Wie door de crisis tegen wil en dank zzp’er is geworden, die is in de aap gelogeerd. Die kan zich niet permitteren om pensioen op te bouwen naast de AOW en moet straks op ons als gemeenschap leunen”, zegt Klijnsma tegen de krant.

Voortouw uit handen
In het interview maant de staatssecretaris ook de sociale partners tot spoed bij het nemen van besluiten over de hervorming van het pensioenstelsel. Met name de achterban van de vakbonden moet knopen doorhakken. Ze worstelen met solidariteit en de verplichtstelling, weet Klijsma. Maar het SER-plan met individuele pensioenpotjes en een collectieve buffer, lijkt haar ook voor de vakbonden acceptabel.

Zijn ze niet snel genoeg, dan geven de sociale partners het voortouw uit handen, waarschuwt ze. “Als je het moment van totstandkoming van het regeerakkoord laat verglijden, is dat wel heel erg jammer. Als je nu als sociale partners je ultieme ideeën over de vernieuwing van het stelsel op tafel legt, is dat voor de vier onderhandelende partijen aan de informatietafel moeilijk om terzijde te schuiven. Doe je dat niet, dan moeten werkgevers en werknemers straks achteruit onderhandelen ten opzichte wat er in het regeerakkoord staat”, aldus Klijnsma.

Geef een reactie

*
*

Required fields are marked *