Onkruid

Onlangs was het weer raak. Een man in Rhoon was met zijn onkruidbrander aan de slag gegaan en stak daarbij per ongeluk zijn woning in de fik. Het Verbond van Verzekeraars is bekend met het ondeugdelijk gebruik van de branders die sinds korte tijd ook massaal door particulieren worden gebruikt. De brancheorganisatie waarschuwt voor de gevolgen van ‘extreme nalatigheid’

 

Zorgen om onkundig gebruik onkruidbranders

Een inwoner van Rhoon -nabij Rotterdam- was gisteren met een brander aan de slag gegaan om onkruid tussen de muurvoegen van zijn woning weg te branden, zo bericht RTV Rijnmond. Echter niet alleen het groen maar ook de spouwmuur vatte vlam waarna de brandweer met groot materieel moest uitrukken om het vuur te doven. Daarbij moesten de brandweerlieden een deel van de gevel slopen, al bleek de schade achteraf mee te vallen.

 

Speciale waarschuwingspagina

Omdat er in de regio de laatste tijd wel vaker branden ontstaan door onkruidbranders heeft de Veiligheidsregio

Rotterdam-Rijnmond er zelfs een speciale waarschuwingspagina aan gewijd op Rijnmondveilig.nl. Hierop wordt omstandig uitgelegd hoe consumenten op een veilige manier hun onkruid kunnen wegbranden.

 

Brandclaim op opstal/inboedel

Het probleem laat zich volgens het Verbond van Verzekeraars ook elders in Nederland zien. “We kennen het probleem, maar ik heb er geen exacte cijfers van”, vertelt woordvoerder Rudi Buis. Omdat er nog geen apart label aanhangt komt de uit hand gelopen onkruidverdelging in de statistieken terecht als brandclaim op opstal en/of inboedel.

 

Aanbod bij bouwmarkten

Buis: “Feit is dat sinds enige tijd, en vooral sinds het voorjaar, bouwmarkten en (goedkope) supermarkten dit soort branders vrij massaal aanbieden. En dat het dus aannemelijk is dat er ook meer schades als gevolg van dit soort onkruidbranders ontstaan. De brandweer is al meerdere keren aan het blussen geweest. In België is het probleem nog groter.”

 

Lastige vragen

Vanuit preventief oogpunt adviseert hij consumenten om de onkruidbranders uiterst voorzichtig te gebruiken en sowieso een emmer water of tuinslang bij de hand te houden en weg te blijven van bebouwing en bomen of struiken. “Maar eerlijk gezegd: wat is er mis met een schoffel of iets dergelijks? En let wel: als je extreem nalatig bent, kan de verzekeraar je een paar heel lastige vragen gaan stellen…”

Geef een reactie

*
*

Required fields are marked *